Bibliotheek Ommen

Bibliotheek Ommen heeft voor u de volgende materialen en diensten die van pas kunnen komen in mantelzorgsituaties:

1. Boeken: over diverse soorten zorg, ziekten en gezondheid, zowel informatief als verhalend en natuurlijk ook duizenden romans, thrillers en andere genres.

2. Dementievriendelijke materialen: De Bibliotheek heeft diverse uitleenmaterialen over dementie die geschikt zijn voor de dementerende en/of voor de mantelzorger, familieleden, vrijwilliger of professionele ondersteuner. Er zijn boeken over de zorg voor dementerenden en er is een reeks boeken over “vroeger”, met onderwerpen die refereren aan jeugdherinneringen van ouderen. Dit zijn vooral fotoboeken met weinig tekst. Men kan ook spellen lenen voor o.a. geheugentraining en spellen die toegesneden zijn op mensen die met dementie kampen. Naast dvd’s over dementie zijn er films met historische beelden te leen. Ook kan er gebruik gemaakt worden van herinneringskoffertjes of themakoffers. Dit zijn hulpmiddelen om aan de hand van concrete materialen op een prettige manier persoonlijke herinneringen aan mensen met dementie te ontlokken en contact met hen te maken. Dit geeft mantelzorgers vaak waardevolle contactmomenten met hun geliefden.

3. Voor kinderen: Voor kinderen is het soms moeilijk te begrijpen als mensen in een ziekenhuis liggen, vergeetachtig worden of thuis hulp nodig hebben. Er zijn boeken voor verschillende leeftijden over deze thema’s en ook boeken voor ouders om bijvoorbeeld hun kind te helpen omgaan met rouw en verlies.

4. Passend lezen: kunt u de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Kunt u het boek niet goed vasthouden of is het te zwaar? De bibliotheek biedt uitkomst voor blinden, slechtzienden en dyslectici, maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is.- Groteletterboeken zijn al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met vele spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.- Er zijn luisterboeken met een audio cd met de gesproken versie van een boek, die u kunt beluisteren via een cd-speler.- Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina’s net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Een daisy-rom kunt u niet beluisteren met een gewone cd-speler. U kunt bij de bibliotheek een daisy-speler lenen om uit te proberen.

5. Bibliotheek aan Huis: Als u niet in staat bent de Bibliotheek te bezoeken, kunt u gebruikmaken van onze dienst Bibliotheek aan Huis. U geeft aan ons door wat u het liefst leest en voor welke onderwerpen u belangstelling heeft. Een vrijwilliger zoekt dan boeken en media voor u op en levert ze bij uw woonadres af. Aan het einde van de leentermijn komt de vrijwilliger ze weer ophalen en zorgt voor nieuwe aanvoer.Deze service is voor leden van de Bibliotheek die vanwege handicap, ziekte of een andere reden niet zelf naar de Bibliotheek kunnen komen. De prijs is inbegrepen in het lidmaatschap van de Bibliotheek, er zijn dus geen extra kosten.

6. Taalpunt: Ontvangt u moeilijke brieven en moet u ingewikkelde formulieren invullen? Dan kunt u gratis hulp krijgen van de vrijwilligers van het Taalpunt.

7. Computerles: Als u ineens allerlei zaken moet regelen is het handig om dit vanuit huis te kunnen doen. Voor mensen die willen leren werken met de computer en het internet is er drie keer per jaar de basiscomputercursus Klik & Tik. Ook is er de gratis cursus Digisterker, over het werken met de elektronische overheid en het gebruik van DigiD. Daarmee kunt u bijvoorbeeld online zorgtoeslag aanvragen en thuis uw belastingzaken regelen.

8. Tabletcafé: Heeft u vragen over het gebruik van uw tablet of telefoon of instellingen zoals de lettergrootte? Loop dan gerust binnen bij ons Tabletcafé. Elke derde donderdag van de maand in de Bibliotheek.

9. OV-inloopspreekuur: Voor informatie over reizen met het openbaar vervoer is er elke eerste donderdag van de maand een OV-inloopspreekuur.

Voor vragen en meer info:

Bibliotheek Ommen is maandag tot en met zaterdag open, maar een deel van de tijd onbemand. Op doordeweekse dagen is de uitleen vanaf 14 uur bemand met personeel en vrijwilligers. Op zaterdag van 10 tot 12 uur. We helpen u graag.

Email: info@bibliotheekommen.nl

Tel: 0529452158

Chevalleraustraat 6, 7731EE Ommen
0529452158