Image Alt

Gun mantelzorgers een week vakantie, zonder gedoe

Gun mantelzorgers een week vakantie, zonder gedoe

Als mantelzorgers op vakantie willen, komen ze vaak van een koude kermis thuis bij hun zoektocht naar vervangende zorg voor hun naasten. Vervangende zorg blijkt maar beperkt beschikbaar, levert veel regelwerk op en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vinden het magazine Margriet en MantelzorgNL. Daarom starten wij vandaag een petitie, waarmee we een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers.

Petitie Gun mantelzorgers een week vakantie, zonder gedoe

Ga direct naar de petitie!

Even op adem komen

Er zijn in Nederland maar liefst 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe even over te dragen. Om op adem te komen en de zorg daarna weer langer vol te kunnen houden. ‘Juist mantelzorgers verdienen die mantelzorgvrije week zonder zorgen en gedoe dubbel en dwars’, zegt Leontine van den Bos, hoofdredacteur Margriet.

Petitie: Mantelzorgvrije week zonder gedoe

Met deze petitie willen we dat iedere mantelzorger zonder gedoe een mantelzorgvrije week kan organiseren. Dit moet te regelen zijn bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier. Zodat de mantelzorger zich niet ook nog druk hoeft te maken over wie het achter de schermen regelt – gemeente of zorgverzekeraar.

Liesbeth Hoogendijk, directeur MantelzorgNL: ‘Wij willen dat er geen af- of verwijzing meer volgt als iemand vervangende zorg komt aanvragen, maar één aanspreekpunt dat het mogelijk maakt.’

Handtekeningen

Begin mei overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, de landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan. We roepen haar op in alle gesprekken die ze voert met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars de mantelzorgvrije week onder de aandacht te brengen en te bespreken hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.

Oproep: teken de petitie

Ga direct naar de petitie >