Image Alt

Ommer wethouder werpt zich dagje op als mantelzorger

Ommer wethouder werpt zich dagje op als mantelzorger

Dagje respijt voor Lianda

Hulp vragen om alle ballen in het gezin in de lucht te kunnen houden. Volgens Lianda Dokter uit Ommen rust er nog altijd een zeker taboe op. Noodzakelijk is het soms echter wel en daarom kreeg haar gezin afgelopen week een middagje ‘respijtzorg’ om op adem te komen.

Bron: De Stentor – Erwijn Dijk 25-05-19

Het waren niet de minsten die donderdag aan het begin van de middag op de stoep stonden bij de familie Dokter in Ommen. Wethouder Bart Jaspers Faijer kwam samen Jeannette Donken, coördinator van het Mantelzorgnetwerk Ommen, een middagje op de kinderen passen. Zodoende kon Lianda er met haar man Hendrik eindelijk eens een paar uurtjes tussenuit.

En dat was nodig ook. Met zes kinderen tussen de 7 maanden en 13 jaar oud, waarvan er vier een vorm van autisme hebben, is het voor Lianda normaal gesproken al een hele opgave om alle schema’s op elkaar afgestemd te krijgen. Daar kwam vorig jaar oktober het ongeluk van haar man Hendrik overheen, toen hij bij een val tijdens het mountainbiken hard met zijn hoofd tegen de grond klapte. ,,Vier dagen later kreeg hij als gevolg daarvan een hersenbloeding, maar daar kwamen we pas drie maanden later achter”, vertelt Lianda.

Sindsdien staat heel veel in het teken van Hendriks herstel in een revalidatiecentrum in Zwolle. Maar ondertussen draait het drukke gezinsleven gewoon door. Lianda haalt en brengt de kinderen bijvoorbeeld naar school, de sport en de zorgboerderij. Maar aan zichzelf komt ze niet meer toe. Ook financieel is de situatie niet rooskleurig. Het gezin leeft van de voedselbank en van giften. ,,Het is lastig om hulp te vragen. Er rust een taboe op en ik heb er best moeite mee. Je wilt altijd je eigen boontjes doppen, maar op een gegeven moment lukt dat gewoon niet meer. Dan heb je gewoon mensen nodig.”

Oververmoeid
Via een doorverwijzing van het Samen Doen Team kwam Donken in contact met het gezin en ze werd ‘geraakt’ door het verhaal van Lianda. ,,Ze zat er helemaal doorheen en is oververmoeid. Ik wilde me graag inzetten voor dit gezin en dat kan onder meer door de moeder een middagje te ontlasten. ‘Respijtzorg’, heet dat ook wel. Mantelzorgers willen altijd volhouden en doorgaan, maar je moet ook de balans houden. Je kunt voor een ander zorgen, maar als je niet voor jezelf zorgt komt het uiteindelijk niet goed. Het lijkt misschien weinig wat je doet, maar het betekent zoveel. En het is een win-winsituatie, want als vrijwilliger ontvang je ook heel veel liefde en warmte terug.”

Wethouder Jaspers Faijer twijfelde niet toen hij gevraagd werd om een middag aan het gezin Dokter te besteden. ,,Het is een mooie kans om in de praktijk mee te maken waar we het op het gemeentehuis in beleidstaal over hebben. Tegelijk is het ook een statement dat sommige dingen gewoon een kwestie zijn van ‘doen’. Het zou goed zijn als mensen zich realiseren dat ze soms al kunnen helpen met kleine dingen, die heel waardevol zijn voor een ander. En het klinkt misschien een beetje flauw, maar door mijn aanwezigheid als wethouder krijgt dit initiatief ook gewoon meer aandacht.”

Cakejes bakken
De jeugdige ‘Dokters’ konden hun oppas wel waarderen. Voetballen, cakejes bakken en chips eten: ze hebben vast wel eens saaiere middagen beleefd. Een beetje spannend vonden ze het aanvankelijk wel, maar om ze een beetje voor te bereiden hingen er de hele week al foto’s van Jaspers Faijer en Donken in huis. ,,Het is best leuk, vooral het cakejes bakken”, aldus Leonora (13).

De middag respijtzorg leverde Lianda en Hendrik een ‘positieve boost’ op. ,,Het was heerlijk. We zijn naar een tuincentrum geweest om wat plantjes te halen en daarna hebben we met een gesponsorde picknickmand een picknick gedaan op Landgoed Vilsteren. Hendrik kan nog niet veel prikkels verdragen, dus een restaurant was geen optie. Het was de eerste keer sinds het ongeluk dat we samen wat gedaan hebben. Het voelde allemaal een beetje gek, maar het was heel fijn.”