Image Alt

Vrijwilligers

Ondersteuning bieden aan mantelzorgers

Vrijwilligers kunnen ondersteuning bieden aan mantelzorgers. Deze vrijwilligers worden zorgvrijwilligers genoemd.  Er is steeds meer behoefte aan zorgvrijwilligers, ook in Ommen.

Een zorgvrijwilliger kan bijvoorbeeld worden ingezet als gezelschap voor de zorgvrager (zodat de mantelzorger even weg kan), om boodschappen te doen of om het vervoer naar een arts te verzorgen. De zorgvrijwilliger kan ook een activiteit ondernemen met de zorgvrager (wandelen bijvoorbeeld), allerlei regelzaken overnemen van de mantelzorger, etc.

De zorgvrijwilliger begeeft zich in de persoonlijke levenssfeer van de zorgvrager en mantelzorger. Daarom is het van belang dat zij het goed met elkaar kunnen vinden. Dit vraagt zorgvuldigheid van de vrijwilligersorganisaties in de bemiddeling. Zij bieden passende training en begeleiding en zorgen ervoor dat de praktische zaken goed geregeld zijn zoals eventuele onkostenvergoeding. Alle vrijwilligers zijn collectief verzekerd.

Wil je als zorgvrijwilliger aan de slag? Dan kun je in Ommen terecht bij Stichting Evenmens.


Gespecialiseerde zorgvrijwilligers

Er zijn ook gespecialiseerde zorgvrijwilligers inzetbaar. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van mantelzorgers die zorgen voor iemand met een GGZ problematiek en/of verslavingsproblematiek. Ook voor palliatieve en terminale ondersteuning zijn er gespecialiseerde vrijwilligers beschikbaar.

Stichting Evenmens Palliatieve Terminale Ondersteuning

Stichting Palliatieve Terminale Ondersteuning Vechtdal (SPTO)